Πόσα γνωρίζεις για τη στυτική δυσλειτουργία;
Βρίσκεσαι λοιπόν στο... σημείο μηδέν της ερωτικής ψυχολογίας και προσπαθείς να καταλάβεις τι πάει λάθος. Η απάντηση είναι πολύπλοκη, αλλά αυτό που σου συμβαίνει αποτελεί μια από τις συχνότερες σεξουαλικές διαταραχές που οι περισσότεροι άντρες κρατούν ως κοινό μυστικό γιατί φοβούνται να το παραδεχτούν και να το αποδεχτούν. Το πρόβλημα έχει όμως όνομα, όπως και λύση. Η στυτική δυσλειτουργία (erectile dysfunction, εφεξής ΣΔ) συνίσταται σε μια παροδική ή και πιο μόνιμου χαρακτήρα δυσλειτουργία, που σχετίζεται με την ικανότητα του άντρα να παράγει μια πλήρη και κανονική σε διάρκεια στύση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Δεν σχετίζεται με την εν γένει σεξουαλική δυσλειτουργία που συνεπάγεται όχι μόνο την αποτυχία επίτευξης στύσης αλλά και τη διαταραχή της ερωτικής επιθυμίας. Και αυτό είναι το λάθος που κάνουν αρκετοί άνδρες. Στην στυτική δυσλειτουργία η ερωτική επιθυμία υπάρχει, αλλά δεν είναι αρκετή για να εκκινήσει σωστά τις διεργασίες της σεξουαλικής διέγερσης.
Πόσο υποφέρουν οι Έλληνες;
Παρόλο που δεν το ομολογούν, υποφέρουν. Και μάλιστα αρκετοί από αυτούς σιωπηλά και χαμένοι στην ελλιπή και επικίνδυνη ενημέρωση που λαμβάνουν από μη έγκυρες πηγές, όπως φίλους ή το διαδίκτυο. Διάσπαρτες επιδημιολογικές μελέτες στην Ελλάδα καταδεικνύουν πως συνήθως η ΣΔ που οφείλεται σε οργανικά αίτια πλήττει τους άντρες άνω των 50 ετών. Τα στατιστικά αυτά καταδεικνύουν πως όσο μεγαλώνει η ηλικία, τόσο περισσότερο συχνή γίνεται η πιθανότητα εμφάνισης ΣΔ, χωρίς όμως αυτό να υποβαθμίζει τη σημασία των ψυχολογικών παραγόντων που χτυπούν περισσότερο τις νεαρές ηλικίες και τις οδηγούν στην εμφάνιση της ΣΔ. Η σημερινή γενική εκτίμηση πάντως είναι πως στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 700.000 άντρες με το εν λόγω πρόβλημα. Και αυτός ο αριθμός είναι ενδεικτικός πως η ΣΔ δεν γίνεται να αποτελεί ένα πρόβλημα που κρύβεται κάτω από το χαλί.
Γιατί εμφανίζεται η στυτική δυσλειτουργία;
Εξαιτίας της φύσης της, η ΣΔ είναι επίσημα καταχωρισμένη ως ιατρική πάθηση μόνο όταν παρουσιάζει μονιμότητα ή επαναληπτικότητα και όχι όταν αφορά σε κάποιο πρόσκαιρο γεγονός παθολογικής (π.χ. ιώσεις, λοιμώξεις, χειρουργική επέμβαση) ή ψυχολογικής φύσεως. Στην τελευταία περίπτωση η ΣΔ υποχωρεί ακόμα και μόνη της, μόλις παρέλθει το οργανικό ή ψυχολογικό πρόβλημα που την προκάλεσε. Ίσως για αυτό αρκετοί άντρες πιστεύουν πως δεν αξίζει καν να ασχοληθούν. Στις περιπτώσεις, όμως, που η ΣΔ παρουσιάζεται χωρίς προφανή αιτία, χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση και αρκετές φορές αντιμετωπίζεται με επαρκή και αποτελεσματικά ιατρικά σκευάσματα.
Τα αίτια, λοιπόν, που μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή ή μόνιμη ΣΔ είναι:
Ψυχολογικά
Συχνότερα στις μικρότερες ηλικίες, καθώς οφείλονται σε συγκυρίες που μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην ψυχολογία του νέου άνδρα, όπως το ξεκίνημα της ερωτικής ζωής, μια νέα σχέση, μια ερωτική απογοήτευση ή ακόμα και η μη εξοικείωση με τη χρήση του προφυλακτικού. Οι προσδοκίες που δημιουργούν επίσης τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και οι μύθοι γύρω από το σεξ και τις απαιτήσεις ικανοποίησης του συντρόφου θέτουν μη ρεαλιστικά υψηλά τον πήχη. Μαζί με αυτά, φυσικά συνδράμει αρνητικά και το άγχος της σύγχρονης ζωής που αφήνει λίγο χρόνο για την πραγματική απόλαυση της ερωτικής εμπειρίας.
Ορμονολογικά
Οι ορμονικές διαταραχές αποτελούν ένα από τα συχνότερα οργανικά αίτια της ΣΔ. Η υψηλή ινσουλίνη, η χαμηλή τεστοστερόνη που οδηγεί στην έκκριση μειωμένης αδρεναλίνης από τα επινεφρίδια, το μεταβολικό σύνδρομο, αλλά ακόμα και οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να συντελέσουν στην εμφάνιση της ΣΔ.
Οργανικά
Μην ξεχνάμε πως η στύση επιτυγχάνεται αγγειακά, μέσω της αύξησης της αιματικής ροής στην περιοχή του πέους. Επομένως μια μη ποιοτική στύση, που οφείλεται σε οργανικά αίτια, μπορεί να υποδεικνύει αγγειακή δυσλειτουργία, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να δηλώνει ακόμα και πρόβλημα με την καρδιά ως αιμοτροφοδότη. Οι ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν πως συχνά αποτελεί πρόδρομο ακόμα και στεφανιαίας νόσου, ενώ πληθαίνουν εκείνοι που βάζουν στο μικροσκόπιο τη σχέση μεταξύ κιρσοκήλης και στυτικής δυσλειτουργίας.
Φαρμακευτικά
Οι φαρμακευτικές αγωγές επηρεάζουν αρκετές φορές τη στύση. Αρκετά φάρμακα λειτουργούν ανασταλτικά προς τη διέγερση του πέους, είτε μειώνοντας τη ροή του αίματος προς την περιοχή είτε μειώνοντας τη διάθεση. Τα αντιψυχωτικά φάρμακα, οι θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιισταμινικά, τα διουρητικά ή τα αντιυπερτασικά φάρμακα αρκετές φορές βρίσκονται πίσω από την πρόκληση της στυτικής δυσλειτουργίας.
Καταχρήσεις
Το κάπνισμα αλλά και η κατάχρηση εθιστικών ουσιών, όπως ναρκωτικών ή υπνωτικών-ηρεμιστικών χαπιών, μειώνουν το οξυγόνο στο αίμα και μπλοκάρουν τη ροή του προς το πέος, με αποτέλεσμα την πρόκληση ΣΔ.
Ερωτηματολόγιο αυτοδιάγνωσης
Αν διαβάζοντας τα παραπάνω σου δημιουργήθηκε η απορία για το αν πάσχεις από ΣΔ, πριν οδηγηθείς στο ιατρείο του ανδρολόγου, μπορείς να αποκτήσεις μια καλή ιδέα απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις. Το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο δεν υποκαθιστά σε καμιά περίπτωση τη γνώμη του γιατρού σου, αλλά θα σου δώσει μια πρώτη εικόνα για το αν πρέπει σύντομα να αναλάβεις δράση. Απάντησε, λοιπόν, με ειλικρίνεια και χωρίς ταμπού.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ | ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ |
Πόσο σίγουρος νιώθεις πως μπορείς να έχεις και να κρατήσεις τη στύση σου; |
Ελάχιστα (1) Λίγο (2) Μέτρια (3) Αρκετά (4) Πάρα πολύ (5) |
Όταν είχες στύσεις μέσω ερωτικής διέγερσης, πόσο συχνά ήταν αυτές οι στύσεις αρκετά σκληρές ώστε να μπορείς και να διεισδύσεις; |
Σχεδόν ποτέ ή ποτέ (1) Μερικές φορές, αλλά λιγότερες από τις μισές (2) Περίπου τις μισές φορές (3) Τις περισσότερες φορές (4) Σχεδόν πάντα ή πάντα (5) |
Κατά τη διάρκεια του σεξ, πόσο συχνά μπορείς να διατηρήσεις τη στύση σου αφού έχεις διεισδύσει στον σύντροφό σου; |
Σχεδόν ποτέ ή ποτέ (1) Μερικές φορές, αλλά λιγότερες από τις μισές (2) Περίπου τις μισές φορές (3) Τις περισσότερες φορές (4) Σχεδόν πάντα ή πάντα (5) |
Κατά τη διάρκεια του σεξ πόσο δύσκολο ήταν να κρατήσεις τη στύση σου μέχρι να ολοκληρωθεί το σεξ; |
Εξαιρετικά δύσκολο (1) Πολύ δύσκολο (2) Δύσκολο (3) Ελαφρώς δύσκολο (4) Καθόλου δύσκολο (5) |
Όταν επιχειρείς να διεισδύσεις, νιώθεις ικανοποίηση; |
Σχεδόν ποτέ ή ποτέ (1) Μερικές φορές, αλλά λιγότερες από τις μισές (2) Περίπου τις μισές φορές (3) Τις περισσότερες φορές (4) Σχεδόν πάντα ή πάντα (5) |
Εξήγηση αποτελεσμάτων
Ανάλογα με τις απαντήσεις που δώσατε προηγούμενως, οι βαθμοί που συγκεντρώσατε ενδέχεται να είναι ενδεικτικοί του πόσο σοβαρά συμπτώματα ΣΔ παρουσιάζετε.
Αν, λοιπόν, μαζέψατε:
- 1-7 βαθμούς: Υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ΣΔ στο ιστορικό σας. Σκεφτείτε σοβαρά την πιθανότητα να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
- 8-11 βαθμούς: Τα συμπτώματα της ΣΔ κρίνονται μέτρια, αλλά πάλι πρέπει να ορίσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας για να σας κατατοπίσει σχετικά.
- 12-16 βαθμούς: Η συμπτωματολογία σας είναι σχεδόν ήπια, παρόλο που υπάρχουν φορές που σας προβληματίζει η ΣΔ. Καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας για αυτές τις ανησυχίες.
- 17-21 βαθμούς: Παρόλο που ενίοτε παρουσιάζετε συμπτώματα ΣΔ, η ένταση και η συχνότητά τους δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.
- 22-25 βαθμούς: Τα περιστατικά ΣΔ στο ιστορικό σας είτε δεν υπάρχουν είτε θεωρούνται απόλυτα μεμονωμένα και εντός φυσιολογικών πλαισίων.
Πότε είναι η ώρα να το δεις σοβαρά;
Υπάρχουν περιπτώσεις, λοιπόν, που η ΣΔ υποχωρεί μόνη της γιατί οφείλεται τελείως σε μια τυχαία συγκυρία. Έως εδώ καλά. Όταν όμως η ΣΔ επιμένει και δεν αποτελεί πρόσκαιρο φαινόμενο, σε βαθμό μάλιστα που να απασχολεί τον άντρα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και να τον προβληματίζει, είναι καιρός να αυτός να ζητήσει χωρίς πανικό βοήθεια από τον γιατρό του. Αν συνοδεύεται επίσης από άλλα συμπτώματα, όπως πόνους, φλεγμονές, αρρυθμίες, η ΣΔ μπορεί να εκδηλώνεται ως προσύμπτωμα σοβαρότερων ασθενειών, όπως διαβήτη τύπου 2, στεφανιαίας καρδιακής νόσου, υπέρτασης, για αυτό δεν πρέπει να χάνει κανείς καιρό. Ακόμα και αν δεν προκύπτει, όμως, παθολογική ανωμαλία, όταν η ΣΔ επηρεάζει την ψυχολογία μας σε σημείο που να παρεμβαίνει αποφασιστικά στις καθημερινές δραστηριότητες, τότε η ιατρική συμβουλή είναι η μόνη διέξοδος για να μην γιγαντωθεί το πρόβλημα στην ψυχολογία, τροφοδοτώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο.
Θεραπεία
Τώρα, λοιπόν, που ξέρεις τι είναι η ΣΔ και πού οφείλεται, είναι η στιγμή να απαντηθεί και η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: "μπορεί η ΣΔ να θεραπευτεί"; Με μια λέξη "ναι", αλλά υπάρχουν διάφοροι τρόποι που εφαρμόζονται ανάλογα με το εξατομικευμένο ιατρικό ιστορικό του καθένα και φυσικά τη γενεσιουργό αιτία.
Τύποι θεραπευτικής αγωγής
Αν η ΣΔ είναι οργανικής φύσεως, υπάρχουν επιλογές θεραπευτικής προσέγγισης τις οποίες μπορείτε να προκρίνετε σε συνεργασία με τον γιατρό σας. Η σύγχρονη φαρμακευτική και ανδρολογία είναι με το μέρος σας και σήμερα ο ασθενής με ΣΔ έχει στη διάθεσή του τις παρακάτω λύσεις:
Φάρμακα από το στόμα εν είδει χαπιών
Στο εμπόριο υπάρχουν σήμερα τέσσερα διαφορετικά σκευάσματα στοχευμένα για την αντιμετώπιση της ΣΔ. Συγκεκριμένα, η βαρδεναφίλη, η σιλδεναφίλη και η ταδαλαφίλη περιλαμβάνονται σε χάπια για τη στυτική δυσλειτουργία και παρουσιάζουν μέγιστη αποτελεσματικότητα εφόσον ληφθούν σωστά.
Ενδοσηραγγώδεις ενέσεις
Με την κατάλληλη εκμάθηση μπορεί κάποιος να κάνει ένεση στο πέος του με τη σωστή δόση φαρμάκου και να παράγει μια ικανοποιητική στύση. Στις περιπτώσεις των ενέσεων χρειάζεται προσοχή βέβαια, ώστε να μην προκληθεί η ανεπιθύμητη ενέργεια του πριαπισμού, που συνιστά την ανεπιθύμητη και επώδυνη παράταση της στύσης, η οποία χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Εάν η φαρμακευτική αγωγή αποδειχτεί ανεπαρκής ή αναποτελεσματική, συστήνονται πλέον από τους γιατρούς οι επονομαζόμενες πεϊκές προθέσεις, που παρουσιάζουν εξελιγμένη τεχνολογική λύση στο πρόβλημα και συνοδεύονται από εφ' όρου ζωής εγγύηση. Η τοποθέτησή τους γίνεται χειρουργικά, με τομή στο όσχεο ώστε να μην φαίνεται, και δίνουν την ενεργοποίηση μηχανικής ενεργοποίησης στον ασθενή για όσο χρόνο το επιθυμεί.
Είναι ασφαλή τα χάπια που κυκλοφορούν για τη στύση;
Στην αγορά υπάρχουν ειδικά (και εξαιρετικά δημοφιλή πλέον) χάπια που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της ΣΔ, διεγείροντας αρκετά το ανδρικό μόριο και αυξάνοντας την αιμάτωσή του. Τα συγκεκριμένα για τη στυτική δυσλειτουργία φάρμακα προέρχονται από αναγνωρισμένες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως Pfizer (με το Viagra), Eli Lilly (με το Cialis) και Bayer (με το Levitra), οπότε έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, και έχουν ελεγχθεί από το Ινστιτούτο Καταναλωτών και τον Ε.Ο.Φ. (Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων). Επομένως η χρήση τους είναι ίδια με όλα τα άλλα φάρμακα και η αποτελεσματικότητα ή οι πιθανές παρενέργειες σχετίζονται με την ορθή ή μη χρήση του φαρμάκου και όχι τόσο με την ασφάλεια των δραστικών τους ουσιών. Με λίγα λόγια, αποτελούν μια δοκιμασμένη, ασφαλή και αποτελεσματική λύση, αν δεν θέλεις να εξερευνήσεις τις άλλες πιο πολύπλοκες επιλογές. Όσο για το ποιο είναι το καλύτερο χάπι για τη στυτική δυσλειτουργία; Αυτό πραγματικά εξαρτάται από το ιστορικό σας και τον οργανισμό σας, οπότε δεν υπάρχει μια κοινή απάντηση για όλους!
Πόσο αφορά η ΣΔ τους νέους άνδρες;
Όταν είσαι νέος, μερικές φορές βάζεις πίσω τους κινδύνους που απειλούν την υγεία σου και θέλεις να προχωράς χωρίς πολλές σκοτούρες. Όσο και αν επιλέγει όμως κάποιος να εθελοτυφλεί, στην περίπτωση της ΣΔ το πρόβλημα δεν κοιτά ηλικίες. Τόσο οι νέοι άνδρες όσο και οι μεγαλύτεροι πρέπει να μην αψηφούν τις διαστάσεις που μπορεί να εκλάβει. Ειδικότερα οι νέοι, με όλη τη σεξουαλική ζωή μπροστά τους, δεν πρέπει να αμελούν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τη ΣΔ, γιατί είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει άσχημα τη σεξουαλική τους υγεία και να διαμορφώσει αρνητικά τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.
Συχνότητα ΣΔ ανά δεκαετία
Για του λόγου το ακριβές, έχουν διενεργηθεί σχετικές μελέτες που κατηγοριοποιούν την εμφάνιση της ΣΔ ανά ηλικία. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά μεταβαλλόμενα ή μεταβατικά από δεκαετία σε δεκαετία, απλά η στατιστική συγκέντρωση των συχνότερων τύπων της νόσου βοηθά στην ενημέρωση κάθε ηλικιακού γκρουπ και στην ευκολότερη αναγνώρισή της.
Στους άνω των 30
Φαίνεται πως 1 στους 20 άντρες κάτω των 40 αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, αν και σε αυτές τις ηλικίες τα αίτια οφείλονται περισσότερα σε ψυχογενείς παράγοντες. Το άγχος για την επαγγελματική αλλά και συναισθηματική αποκατάσταση είναι καταλύτης εδώ στην ποιότητα και τη διάρκεια των στύσεων ενός άντρα.
Στους άνω των 40
Υπολογίζεται πως 1 στους 10 θα εμφανίσει το πρόβλημα σε αυτή την ηλικία. Με τις επαγγελματικές επιδιώξεις να έχουν κατασταλάξει και την οικογένεια να έχει διαμορφωθεί, η πίεση της καθημερινότητας αρχίζει να πηγαίνει χέρι χέρι με τη βιολογική κόπωση και τις οργανικές ανωμαλίες που σχετίζονται με τη ΣΔ.
Στους άνω των 60
Για τους άνω των 60 το ποσοστό εμφάνισης ΣΔ προβλέπει πως 1 στους 5 θα βρεθεί αντιμέτωπος μαζί της. Από αυτό το ποσοστό καταλαβαίνει κανείς πως αρκετοί άντρες προβληματίζονται από την παρουσία της στη σεξουαλική τους ζωή. Ο οργανισμός φθίνει και η ανταπόκρισή του στα εξωτερικά ερωτικά ερεθίσματα επιβραδύνεται.
Εσφαλμένες αντιλήψεις γύρω από τη ΣΔ
Όπως σχεδόν με καθετί έχει να κάνει με το σεξ, έτσι και για τη ΣΔ κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι, που μεσω της παραπληροφόρησης οδηγούν πολλούς άντρες είτε μακριά από τον γιατρό και στην απόγνωση, καθώς αισθάνονται αβοήθητοι και... καταδικασμένοι. Η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ και η σωστή ενημέρωση είναι το μόνο φάρμακο στην... παραπληροφόρηση. Μερικές τέτοιες εσφαλμένες αντιλήψεις είναι οι εξής:
- "Θα με συνοδεύει για πάντα":
Ανάλογα με τη φύση της, η ΣΔ ορίζεται ως προσωρινή ή μόνιμη. Στην πρώτη περίπτωση τα περιστατικά που την αφορούν είναι μεμονωμένα και δεν επηρεάζουν το γενικό σεξουαλικό προφίλ του άντρα. Στη δεύτερη υπάρχουν ποικίλες θεραπευτικές παρεμβάσεις που λύνουν οριστικά το πρόβλημα, έτσι ώστε κανένας άντρας να μην είναι υποχρεωμένος να ζει για πάντα με τη ΣΔ.
- "Η ΣΔ είναι χαρακτηριστική μόνο των ηλικιωμένων"
Ευρέως διαδεδομένη, αλλά απόλυτα εσφαλμένη άποψη. Όπως είδαμε, μπορεί η ΣΔ να παρουσιάζεται συχνότερα στους άντρες άνω των 60, αλλά εξίσου ευάλωτες για ποικίλους λόγους είναι και οι μικρότερες ηλικίες.
- "Θα περάσει από μόνη της"
Αν η ΣΔ οφείλεται σε κάποιο παροδικό φαινόμενο, π.χ. αυξημένη πίεση από άγχος, ρυθμούς δουλειάς, χειρουργική επέμβαση, ίωση, υποχωρεί μόλις εξαλειφθεί το γενεσιουργό αίτιο. Αν όμως οφείλεται σε βαθύτερα ψυχολογικά ή παθολογικά αίτια, τότε πρέπει να αποταθεί κανείς στον γιατρό του.
- "Αν πω πως έχω ΣΔ, ο/η σύντροφός μου θα με θεωρήσει ανίκανο"
Η ΣΔ δεν έχει να κάνει με την αναπαραγωγική δυνατότητα και τη γονιμότητα. Συνδέεται με την αδυναμία της ολοκλήρωσης/διείσδυσης λόγω της μη επαρκούς στύσης του πέους. Αν ένας άντρας έχει ΣΔ δεν σημαίνει πως όλες του οι στύσεις θα είναι προβληματικές και πως δεν παράγει σπέρμα, εκτός και αν υπάρχει οργανικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί.
Πώς μπορεί να προστατευτεί κανείς;
Για την πρόληψη της ΣΔ υπάρχουν αρκετοί τρόποι που μπορείτε να υιοθετήσετε για να έχετε καλύτερες στύσεις αλλά και να προσφέρετε καλύτερη υγεία γενικά στον οργανισμό σας. Να θυμάστε πάντα πως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, και αυτό ισχύει απόλυτα και στην περίπτωση της ΣΔ:
Υγεία κυκλοφορικού και αγγειακού συστήματος
Μιας και η ΣΔ οφείλεται εν μέρει στην κακή αγγειακή λειτουργία του οργανισμού, η καλή κυκλοφορία του αίματος διασφαλίζει τη σωστή διοχέτευσή του στο πέος. Επομένως, διατηρώντας χαμηλά χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σάκχαρο (διαβήτης και στυτική δυσλειτουργία συχνά συνδέονται) και ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση με τα κατάλληλα αντιυπερταστικά φάρμακα, μπορεί κανείς να αποφύγει στο μέλλον επεισόδια ΣΔ.
Lifestyle
Λιγότερο άγχος και περισσότερος ύπνος μπορούν να κάνουν θαύματα! Σκεφτείτε να αλλάξετε τον τρόπο που ξοδεύετε τον χρόνο σας μέσα στην ημέρα, βάζοντας περισσότερες δραστηριότητες που σας κάνουν χαλαρούς και ευδιάθετους. Ο ελεύθερος χρόνος για τον εαυτό μας δεν είναι πολυτέλεια. Συμβάλλει στην καλή ψυχολογία και η καλή ψυχολογία στη σεξουαλική αυτοπεποίθηση. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, και χαρίστε στον εαυτό σας το πολύτιμο δώρο ενός 8ωρου καθημερινού ύπνου.
Πυελικές ασκήσεις
Διατηρώντας το πυελικό έδαφος σε φόρμα εφαρμόζοντας πυελικές ασκήσεις όπως τις Kegel, εκπαιδεύονται οι εν λόγω μύες και δυναμώνουν έτσι ώστε να αποφεύγουμε επεισόδια ακράτειας αλλά και ΣΔ.
Έλεγχος βάρους
Αρκετές μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία δείχνουν πως όσο πιο παχύσαρκοι είμαστε ή ακόμα και απλά υπέρβαροι, τόσο περισσότερο είμαστε επιρρεπείς στη ΣΔ. Διατηρούμε λοιπόν το σωματικό μας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα και ασκούμαστε τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα.
Διατροφή
Το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής είναι σωτήριο και στην περίπτωση της ΣΔ. Η πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες διατροφή βοηθά στη διατήρηση ενός ακμαίου αναπαραγωγικού συστήματος αλλά και στη στύση.
Είδος τροφής | Οφέλη για τη ΣΔ |
Σολομός | Πλούσιος σε βιταμίνη D που διατηρεί την τεστοστερόνη σε υψηλά επίπεδα |
Ξηροί καρποί | Βοηθούν στην καλύτερη αιμάτωση της περιοχής του πέους |
Πορτοκάλια | Η περιεκτικότητά τους σε φλαβονοειδή χαλαρώνει τις αρτηρίες και συμβάλλλει σε καλύτερες στύσεις |
Όσπρια | Καταπολεμούν τις φλεγμονές και περιέχουν αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος |
Σπανάκι | Προστατεύει τα σπερματοζωάρια από τις ελεύθερες ρίζες και αναβαθμίζει την ποιότητά τους |
Ως τελευταίο στοιχείο στο πεδίο της διατροφής, συγκρατήστε και αυτό. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα προάγεται πολύ και η κατανάλωση κουρκουμίνης, καθώς η σχέση κουρκουμά και στυτικής δυσλειτουργίας έχει αποδειχτεί πολλάκις. Το εν λόγω μπαχαρικό μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την αιμάτωση στην περιοχή του πέους για πραγματικά πικάντικες νύχτες με σεξ!
Λίγα λόγια πριν το τέλος
Η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί ένα σύνηθες ιατρικό πρόβλημα που απασχολεί τους άντρες διαχρονικά. Ιδίως, όμως, στις μέρες μας και με την αύξηση των απαιτήσεων της καθημερινότητας, η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται όλο και συχνότερα ως παρεπόμενο μιας παθολογικής αλλά και ψυχολογικής επιβάρυνσης του οργανισμού. Με την κατάλληλη φαρμακευτική προσέγγιση όμως και αλλαγές στον τρόπο ζωής μας η ΣΔ είναι μια απόλυτα ιάσιμη πάθηση. Για αυτό και δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού. Η σωστή ενημέρωση για τη φύση της μπορεί να βάλει οριστικό τέλος στην αμφιβολία που τρώει κάθε ανδρικό μυαλό λίγο πριν την κρίσιμη στιγμή του σεξ. Γιατί το σεξ είναι από τις απολαύσεις της ζωής που πρέπει να μας απελευθερώνουν, όχι να μας αγχώνουν.